torsdag 31 december 2015

Mål för 2016

Det känns som att planerna blir mindre och mindre för nästkommande år. Svårare att kombinera olika grenar och en mättnad på att resa land och rike runt för att tävla skulle jag tro ligger bakom det hela, men jag hoppas ändå att nästa år får bli lika roligt som både detta och tidigare år tillsammans med Nässla och våra träningskompisar. 

Först och främst ligger min största önskan i att Nässla får vara frisk. Jag har hittat två knölar som jag ska ringa veterinären om på måndag och jag hoppas verkligen att det inte är någon fara! Sen kommer jag att ge ett enda nyårslöfte i år och det är relaterat till Nässla: Jag ska bli bättre på att vara i skogen med henne. Vi var väldigt duktiga med det när vi bodde i Eskilstuna, då var hon dagligen lös i skogen, men där är vi inte längre och det måste jag ändra på. Promenader är inte samma sak för henne och varje gång hon är lös får hon fnatt och njuter av livet. 

Så, under förutsättning att Nässla håller sig frisk, och jag likaså, så blir mina mål för 2016 följande: 

Lydnad: Ett förstapris i klass 3. 

Freestyle: Ett cert i klass 3 och en tävling där allt flyter på. 

Bruks: Uppflytt den här gången ;-)

Viltspår: HP (och därmed en chans att vara med på SM-uttagningen)

Rally: Starta på någon närliggande tävling och busa. Tävla i Norge. 

Jakt: Vara med på ett riktigt eftersök. Kunna vara vid vatten sansad med både vilt och skott, vilket så klart innebär att vi till skillnad mot detta året ska träna jakt. 

Ja, det var ju inte så mycket haha! Vad ska ni uppnå under 2016?

tisdag 29 december 2015

Året som gått - 2015

Det här året har ju varit helt fantastiskt! Tävlingsmässigt har vi väl inte samma omsättning som tidigare år, men det är svårt att hålla lika högt tempo högre i klasserna. Privat däremot har jag haft så många euforiska känslor det här året som har känts som ett riktigt år för gamla bekantskaper. Förutom kissen som kom på besök så har jag träffat flera vänner som jag inte sett på 10-15 år och det har verkligen känts gott i hjärtat. Jag har också hunnit med 4 utlandsresor, både ensam, med sambo och med vänner och de har alla varit fantastiska. På jobbet får jag positiv feedback och mitt företag har förvisso medvetet minskat i hundsammanhang men har fått ett annat ben på riktigt nu när jag officiellt har flera kunder inom bokföring. Jag har fått lära mig mycket i år, något som jag haft på hyllan ett tag då jag lärt mig i andra delar än just hund under en längre period. Jag har fina vänner och känner ofta att livet är gött, jag kan stanna upp och njuta av naturen och känna hur härligt allt känns. 

Men nog med dravel om mig och hur lycklig jag är, hur har vårt hundår varit på riktigt då? Här kommer en liten resumé!

Januari
Mycket planer smiddes i januari för både FS, lydnad och spår. Tävlingsmässigt åkte vi upp till ett snöigt Stockholm och tävlade i FS2 och HTM och fick med oss både uppflytt i båda klasserna och diplom i FS.  
Vinterpaus i Ågesta mellan tävlingarna i Stockholm, är hon valp eller 6 år på bilden månne??
Februari
Mest förberedelser för framtiden här. Planer läggs för året och trick lärs in för den stundande klassen i FS.
Mycket pinnar gick det åt i februari
Mars
I mars tävlade vi i både HTM och Lydnad. I HTM fick vi vår elfte titel och vi ansåg oss därmed färdigtävlade där på ett tag. I lydnaden hade vi kul men jag bröt då jag avstod platsen pga nollningar i programmet och vi fick därför inget pris med oss hem. Spårträning pågick för fullt!
Spår spår spår, så kul!
April
Denna månad fokuserades mest på min fantastiska resa i Japan. Nässla roade sig med Jens men vi hann med att gå ett spårprov tillsammans innan, där hon fick årets första förstapris i viltspår.
Regnig dag i Tokyo utanför kejsarens palats.
Maj
Det här borde vara den mest intensiva månaden, åtminstone tävlingsmässigt. Vi startade på viltspårscupen i Vånga (och vi kom trea!), skulle klarat SM-uttagningen på Östras vårprov (om vi bara tillhört Östra), hade premiär på Brukset (fick retligt poäng från uppflytt) och hade premiär i klass 3 i FS (som inte alls går till historien som någon bra prestation). Jag och Zandra frös ihjäl lite var stans i landet när vi bakdömde och vi klarade av teorin på Rallydomarprovet.
Vänner i ur och skur.
Juni
I juni blev det två tävlingar i rally, sådär med resultaten, men en trevlig helg även om jag själv blev väldigt besviken på den mentala känslan som blir när Nässla lämnar mig mentalt. I slutet av månaden åkte jag för första gången utan hund upp till sommarens event i Edis och fick träffa Helen Philips och bli sjukt sugen på jaktträning igen.
Nationaldagsbästisar!
Juli
Den här månadens höjdpunkt var ju verkligen dans på fristadstorget - herrejösses så kul det var! Vi hade också en hundfri semester då vi tog en tur till Köpenhamn med Zandra och Linus - där vi oftast hade tur med vädret.
Bäst när det gäller
Augusti
Månaden började med en dagskurs i fotgående för Emma Willblad och tog sedan en skjuts i knasigheter när Ester kom hem till oss på besök. Det skapade för mig en känslomässig jordbävning och det var skönt att efter det få åka upp till Dalarna alldeles ensam med Nässla och fira hennes födelsedag i spåren. Vi var på cup men hade inte riktigt fokus i spåren denna helg och fick "bara" med oss ett förstapris i öppenklass med oss hem. Månaden avslutades med en FS tävling på hemmaplan men det gick inte alls bra heller. Hopp och studs och missförstånd och en grymt hungrig hund gjorde ingen av oss särskild lycklig på just denna tävling.
Att se de här två tillsammans trodde jag aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle få uppleva
September
Det här är verkligen årets höjdpunkt tillsammans med Nässla - provbäst på Östras höstprov!! Inte just att vi vann, men vi var verkligen förtjänta av de pokalerna för så som hon gick i spåret. Om jag känner att jag behöver bli glad är det bara att jag tänker tillbaka på spåret och hur det kändes, det var helt fantastiskt och jag kan inte ens beskriva den lyckan. Så fort jag tänker på det vill jag bara ut i spårskogen och gå prov. Månaden avslutades fantastiskt i New York där jag gjorde mitt andra besök. Med lite mer planering och utnyttjande av tiden så blev resan så mycket bättre än min förra visit där och tillfället när vi satt på bron på kvällen med NY skyline mot rosa himmel och Frank Sinatra i högtalarna gav mig gåshud.

Inte bara provbäst - ÅRSBÄST!
Oktober
Kickar igång månaden med något av det roligaste jag tränat - Tjurruset! Jag förstod genast Nässlas fabläs för att ligga i lera och jag hann knappt ens komma hem innan jag anmälde till nästa år. Vi tränar mest inför vår lydnadsstart och jag gör premiär som rallydomare officiellt på EHDK. Helgen efter dömer jag i Tyresö och det känns kul att vara igång. Det sista jag gör på månaden är att åka till Warwickshire i England och vara med på mitt första Clicker Expo. Fantastiskt lärorikt och jag ångrar inget! Avslutar med lite shopping i min favoritstad London. 
Kladdig - för att inte tala om illaluktande
November
Jag fortsatte min utbildning i November genom att åka ner till Trollhättan och lära mig mycket om Tag-teach hos Eva Bertilsson. En mycket bra kurs, som jag ännu inte haft möjlighet att prova i praktiken, men det kommer väl antar jag. Vägen till Kungsör stängdes av vilket gav ofrivillig chans till miljöträning då vi fick ta båten till jobbet. Månaden avslutas med en lydnadstävling på hemmaplan och trots att vi "bara" fick ett andrapris är jag helt lyrisk över vår start.
Tut tut här kommer vi!
December
Där vi fortfarande är alltså! Tvivlar på att något revolutionerande kommer hända de sista dagarna av månaden och året, men det började åtminstone väldigt kul med juldans på torget i samband med deras lucköppning. Vi arrangerade och dömde vår egen tävling i rally och sedan tävlade vi själva i rally på Stora Stockholm. Jag har fokuserat mycket på att lära mig om de vilda djuren eftersom jag spontant hoppade på en jägarexamenskurs här i höstas.
Hur ska jag lära mig detta?
Målen då? För ett år sedan satte jag upp följande mål: 
I FS skulle jag säga att vi nästan klarat av det. Vi har ett program, som verkligen har justerats med tidens gång men nu tror jag att det börjar bli klart. Nu fattas bara den lilla detaljen att sätta det på tävling också.. Diplomet i htm fick vi :) 

Jag vet inte hur jag tänkte i lydnaden, fanns ju inte ens tävlingar att anmäla till som skulle kunnat rädda det målet. Men sikta högt och du kanske får ett andrapris innan året är slut ;)

Jakt - har knappt ens tränat det, vilket jag nog anade när jag satte planen. Något varmt vilt har vi inte fått apportera tyvärr. 

Spårmålen har jag glömt bort att jag hade. Men vi har presterat mycket mer än jag någonsin trott och det enda jag verkligen våndas över att vi inte fått är det där förbenade HPt. 

I rallyn har jag uppnått målet :)

Brukset provade vi på och blev faktiskt godkända, även om vi inte blev uppflyttade. Jag tror inte jag förstod skillnaden när jag skrev detta, men tur var väl det =P

Nu ska jag fila i någon dag på målen för 2016!

torsdag 24 december 2015

God jul!

God jul kära vänner, läsare och annat folk där ute! Hoppas ni får en stressfri jul med de människor och djur ni vill ha omkring er. 

söndag 20 december 2015

Spårdag mellan festligheterna

I går var jag helt ledig förutom lite festligheter på kvällen och när jag vid lunch började känna mig vresig insåg jag att det bara fanns en sak att göra - ut i skogen med hunden! Det fick bli ett långt spår med endast en lycka och vid några ställen lite annorlunda underlag (sten och sand), fokus fick ligga på uthålligheten. 
Ser bra ut!
Nässla spårade på riktigt bra och som väntat blev mitt humör mycket bättre :) Hon är snabb och het, men distansen var helt klart jobbig för henne.
Inte helt lätt att gå på, eller nosa på heller skulle jag tro

En mycket nöjd men sliten vessla vid spårslutet
Efter spåret tog vi en liten sväng på de fina vandringslederna i området. Inte en kotte till fots, bara ett gäng på cross kom åkandes. Skönt.
Nässla vill gå in där skylten pekar men jag vet att det finns en del källor där och jag var inte intresserad av att duscha hunden denna dag

Jag är lite upprörd - fleecetröja och svettas så här den 19 december?!

tisdag 15 december 2015

PINSAMT!



Inte det faktum att jag blev underkänd på det första provet jag testade på jägarexamens app, men titta procenten på vapen och jakthunden. Jag tycker inte att jag kan något om vapen men anser mig ha hyfsad koll på hundar.. Well, dags att börja plugga uppenbarligen!

måndag 14 december 2015

Niynlärning av HTM-position med hjälp av plattform

Jag vet att jag borde fokusera på det som vi faktiskt SKA tävla i, men jag kan inte låta bli! Plattformen står där, godiset finns och Nässla vill jobba så då bara måste jag prova att lära in en htm-position med plattformen. Började först med att hon stod rakt och så belönade jag henne under tiden jag själv ställde mig i position så fick hon skapa sig en bild av hur det borde se ut. Nästa steg är det som syns här, dvs att komma in i postion från olika ställen. Här döper jag den till "Ex" (sex minus s) då det är position 6 och jag vill undvika ytterligare ett kommando med "ssss" då vi har så himla många redan.



Detta var i går och i morse var jag tvungen att prova ta bort plattformen för att se om hon verkar förstå. Valde att göra det lätt för henne med massor av repetitioner innan (som inte syns på filmen, så kul är det inte att se när hon får äta 100 godisbitar) och sen kasta belöningen bakåt så hon kom in rakt framifrån i rätt position. Man ser att hon ibland blir lite förvirrad och vill komma in vid sidan (kan säga att postion 2 är ännu svårare, då den är himla nära fot) men ganska snart kopplar det. 


Hur ska jag kunna fokusera på något annat nu när det finns hur många positioner till att lära in? Måste nog ta tjänstledigt från jobbet eller nåt.. 

söndag 13 december 2015

Gud ger och gud tar..

Eller ibland får man något oförtjänad poäng av domaren och ibland tar de något poäng man förtjänade ;-) På gårdagens tävling under Stora Stockholm kan man nog säga att vi fick mycket mer än vi förtjänade, herrejösses jag trodde inte ens vi skulle ha några poäng kvar, så 65 var riktigt bra. Kanske hade jag kunnat gå med Nässla på vänster sida rakt igenom utan att domaren noterat något, men för oss spelar det tack och lov ingen roll, vi är bara ute och roar oss! Stackars domare som måste fokusera i den miljön, fy sjutton vilken ljudnivå det är där inne, man hörde ju knappt vad man tänkte. 


Honnören gjorde hon grymt snyggt, jag är så nöjd med den och backa. Och hennes coolhet i miljön så klart. Hon själv är nog nöjd med alla inköp men missnöjd över att de inte förvaras i hennes mage ;-) Alltid kul att komma iväg till mässan även om det stundvis är ganska påfrestande med allt buller och framkomligheten. Men det vägs ju upp av trevligt sällskap, fynd och att man träffar så många man inte sett på flera år! 

Vad tänker djuren?

Även om du har lite ont om tid så här i julrushen, eller kanske tycker det är besvärligt att lyssna på en engelsktalande föreläsare, så tänk om och offra 20 minuter och lyssna på denna Ted talks med Carl Safina. Hos mig gick det rakt in i hjärtat.

måndag 7 december 2015

Rallytävling på hemmaplan med domaruppdrag i dagarna två

En gång om året arrangerar vi på klubben ett lusserally med samtliga klasser. Och så här dagen efter är jag lite bakis.. Det ÄR kul, men också väldigt mycket jobb, trots att vi är hur många funkisar som helst (jämfört med vissa klubbar då vissa får göra allt helt själva). Jag räknade i går kväll till 164 mail som jag svarat på inför/under/efter denna tävling, och då är faktiskt inte alla medräknade. Lottning, kontroll av mankhöjd, ändringar, uträkning av tider, skriva PM, meddelande av återbetalningar till kassören och utskrifter av protokoll är bara den administrativa delen, lägg sen till banritning, provbygga, ställa upp allt, köpa priser, döma, skriva och sen städa upp allt och du har ett recept på en rejäl urblåsning av all energi. 

I vilket fall, när man står på plan är det bara det ekipaget som är på planen som finns i hjärnan och det kanske blir en form av meditation trots allt ;) I helgen dömde jag under lördagen NKL på denna bana: 
Först trodde jag att den skulle vara lite för svår med de olika tempoväxlingarna efter flera moment, men det visade sig att de flesta tävlande klarade det galant! Jag blev imponerad, kanske var det att de måste verkligen fokusera som gjorde det? Det som många däremot hade mycket problem med var miljön, väldigt många hade aldrig ens varit i en inomhushall och det märktes. 43% av de startande klarade av kvalificerande poäng och vinnaren, en matte med sin border collie, slog till med en felfri runda och hundra poäng (min första att döma)! Det var många som startade för allra första gången och en av dem fick domarens pris (en gratis start på klubben) för den hunden var så otroligt glad på plan och en fröjd att se, skulle aldrig trott att det var första gången för dem. 

På söndagen började jag min dag med att döma ett gäng i FKL. En "taskig" bana med två frestelser, den första hade tomma (!) matskålar och den andra två typer av bollar. Lustigt nog så lockade de tomma matskålarna flera hundar, men är man nyfiken så kanske inte ens nosen behöver vara på :) 

Här blev det fler som fick kvalificerande resultat, 55%, och jag tror det var den klassen som hade högst under hela helgen. Vann gjorde två hundar på 100 poäng! En dvärgschnauzer och en malle tog hem det hela med full pott :) Det som jag tyckte var unikt med denna klass var deltagarnas humör - många hade busiga hundar men hade glatt humör och det värmer verkligen!! Givetvis ville jag premiera detta och gav domarens pris till en av dem, hade önskat jag kunde ge flera. Känns bra att se att många inte tar det hela på så blodigt allvar. 

Men på tal om blodigt allvar så verkar det tyvärr finnas en del som tar hundsporten på just detta och jag tycke att ALLA som tävlar (oavsett gren) ska tänka på ett par saker: 
  • Tänk på din hund i första hand. Kliv av, belöna din hund och ta diskussioner med domare, funktionärer eller träningskompisar sen. Din hund har inte valt att tävla, och det är ditt ansvar att se till att den har det bra och får en bra upplevelse under tävlingsdagen. En tävling innebär påfrestningar av olika slag; de mentala som föraren sätter på hunden och miljön med allt vad den innebär, klarar inte hunden av det är det DITT ansvar. 
  • Du är en del av någon annans upplevelse.
  • Bli inte offer för omständigheterna (och detta citat tackar jag Zandra för). Den här gången kanske det inte gick som du tänkt, bryt ihop och kom igen och använd informationen till framtida träningspass så kommer det gå bättre sen :) 
  • Ha kul, det är ju bara en hundsport! Du har begränsad tid med din hund, se till att fylla den med sådant som ni båda trivs med. 

Nörderi på hög nivå

Jag har ju tränat dagligen med mina plattformar och även passat på att filma. Det är knappast intressant för gemene man att se skifte efter skifte (eller mina julgardiner), men jag känner själv att jag verkligen kan nörda in mig. Inte för att jag vill in och peta i detaljerna i momentet i sig, men på de filmerna får jag själv så mycket information om vad Nässla kan tros tänka. Jag analyserar hennes svansviftande, hennes blick, hennes tyngdpunkt och agerande i allmänhet. Och jag ser även vad jag själv gör, hur dålig tajming jag har, hur icke-genomtänkt vissa saker är och annat smått och gott. Jag bryr mig inte så mycket om momentet i sig, den största grejen är verkligen vad som händer i Nässlas söta huvud. Vad känner hon när vi gör det här? Kan jag påverka det? En skön sorts nörderi helt enkelt. 

Här kommer en liten filmsnutt med några tankar kring själva momentet och hur det går med plattformen, kan ni kanske se något mer? 


Sen måste jag även lägga till - Guuuuuuud vad skönt det är att slippa bry sig om hon rör sig i fjärren och bara ha ett kriterie: Om du är med tassarna uppe gör du rätt! Fast hon får inte plats med dem när hon ligger, hon har en låååång kropp då.

söndag 6 december 2015

Dans på torget

Vi har haft så mycket med vår rallytävling i helgen (som jag ska berätta mer om, men det är nog bäst om jag väntar lite med det, för trevlighetens skull..) så jag har inte hunnit rapportera om en så rolig grej vi gjorde i torsdags. Då var vi inbjudna av Eskilstuna Kommun för att vara del av Fristadstrorgets advenstkalender! Varje dag har de lucköppning i det stora paketet och så kommer det ut en liten överraskning och i torsdags var alltså vi, tillsammans med Ann-Sofie och Eddie, överraskningen :D För ändamålet så skapade vi givetvis ett litet nytt juligt nummer för att charma E-tuna-borna och det verkade gå bra. Roligt nog så hade de en fotograf på plats som satte ihop ett litet montage av alla rutiner (vi körde ett vanligt och ett julnummer var) så här är en liten film: 


Här har ni en som hussen filmade på hela julnumret (förutom den gulliga starten)



Lite hoppigt, lite fel och kanske en för tidig julgransplundring - men jösses så kul det var!! Jag ska nog sluta tävla, bara hyra ut oss till event, då får man ingen känsla av försvunna poäng så fort något händer. 

onsdag 2 december 2015

Nu blir det plattformsträning!

Nu har äntligen mina fyra fina plattformar kommit! Nu ska vi träna positioner och fjärrdirigering utan att jag behöver nöta något alls - yeay!!

Edit: Har beställt dem från Train Up platforms i UK, som du hittar här!